divendres, 30 d’octubre del 2015

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui El Maresme


El Maresme a través de Cementiri de Sinera de Salvador Espriu
 A dalt del turó de la Pietat, un marc privilegiat encarat al mar, ens trobem un dels fossars més bonics de Catalunya: el cementiri d’Arenys o de Sinera, topònim construït per la inversió de lletres, que ideà Salvador Espriu. Espai mitificat d’on procedien la majoria dels seus avantpassats, hi féu estada als estius de la infantesa i el sovintejava en altres moments de la seva vida. L’itinerari del jo líric està bastit per l’enyorança dels records feliços irrecuperables, la desaparició dels éssers estimats, l’anihilament de Catalunya (Sinera), l’agonia de la llengua catalana i la incapacitat per viure amb només la companyia dels xiprers. Un naufragi existencial que el menarà cap a la tomba a través de la mort simbòlica. El llibre aplega trenta poemes curts escrits en versos hexasíl·labs sense rima llevat d’algunes excepcions. Un conjunt unitari.
Salvador Espriu, Cementiri de Sinera. Barcelona: La Sirena, 1946. 41p. Edició numerada de cent exemplars en paper de fil Guarro.
Informació complementària a: Joan Ramon Veny Mesquida, “Cementiri de Sinera (1946)”, Visat: la revista digital de literatura i traducció del PEN Català 2011, núm 12.
A continuació film que reprodueix el poema XXV de Cementiri de Sinera recitat per Dolors Puerta. Treball UOC, 2013

Quina altra obra escolliríeu per fer un itinerari pel Maresme?