divendres, 1 de gener del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui Osona.

Osona a través de Laura a la ciutat dels sants de Miquel Llor.
Comarquinal (topònim fictici inspirat en Vic) és el nom de l’escenari de la novel·la que transcorre als anys trenta del segle passat. La Laura, una jove barcelonina atractiva i inexperta hi arriba il·lusionada al cap de tres mesos del seu casori amb el seu home Tomàs Muntanyola, l’hereu d’una antiga família. Ben aviat, la seva sensibilitat exquisida i la concepció idealitzada de l’amor topen amb la duresa del nucli familiar i la mediocritat dels personatges de la burgesia local. Una societat hipòcrita basada en els diners, la falsa religiositat i la tafaneria que la rebutja i la margina. La protagonista, després de dos anys de experiències doloroses en aquest món clos i hostil, es rebel·la i retorna als orígens. Una obra ben estructurada que pretén reflectir el contrast de dues concepcions de vida diferents entre la petita ciutat i la urbs amb l´ús del simbolisme.

Miquel Llor, Laura a la ciutat dels sants. Badalona: Proa, 1931. 258 p. (A tot vent; 33. Sèrie catalana). Premi Joan Crexells, 1930.
Informació ampliada sobre l’autor i la novel·la: Enric Martín, Guia de lectura Laura a la ciutat dels sants’ de Miquel Llor, [Barcelona]: Cruïlla, 2011, 23. Cruïlla aquí.
A continuació filmació de la versió teatral de la novel·la dirigida per Jordi Pons-Ribot i representada per la companyia arenyenca Fènix Teatre, 2012.
Quina altra obra proposaríeu per fer un viatge literari per la comarca d’Osona?