divendres, 19 de febrer del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui El Moianès.


El Moianès a través de Com un foc invisible... Antologia poètica de Màrius Torres.
El metge i poeta lleidatà Màrius Torres sojornà al sanatori de Puig d’Olena quan tenia vint-i-cinc anys a causa d’una tuberculosi pulmonar des del desembre de 1935 fins a la seva mort al 1942. Durant aquests set anys d’aïllament forçós en què hi féu estada escriví el gruix més important de la seva obra poètica formada per més d’un centenar de poemes vint-i-sis dels quals els podem llegir en aquesta acurada antologia. L’enfrontament amb la mort i el desig de sobreviure, la soledat, la natura i el pas del temps a través del cicle de les estacions, l’amistat i l’amor, la guerra civil, el món de les Arts (la Música i la Literatura) i una profunda espiritualitat constitueixen el nucli temàtic d’aquesta selecció. El jo líric amb un to intimista ens comunica un ventall de sensacions i emocions a través de variades formes estròfiques amb imatges suggerents i singulars amarades de bellesa.
 
Màrius Torres, Com un foc invisible... Antologia poètica. Barcelona: Educaula, 2009. 141 p. (Educació 62 ; 50).
Informació ampliada sobre Màrius Torres i la seva obra a: Margarida Prats Ripoll, “Màrius Torres: la poesia com a destí (Notes sobre la formació del poeta líric)”. Llengua i Literatura, 1994, n. 6, p. 90-132.
A continuació filmació que reprodueix Cançó a Mahalta. Poema de Màrius Torres musicat per Lluís Llach. Realització Francina Gili, 2011.

Quina altra obra suggeriríeu per fer un itinerari pel Moianès?