divendres, 13 de novembre del 2015

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui El Berguedà.


El Berquedà a través d'Olor de colònia de Sílvia Alcàntara
La colònia tèxtil vora l’alt Llobregat és la protagonista central d’aquesta novel·la que transcorre durant la dècada dels anys cinquanta del segle passat. Un microcosmos tancat, una petita ciutat amb la fàbrica, els habitages dels treballadors, l’amo i els encarregats, els carrers amb botigues, l’església, l’escola i, sobretot, unes formes de vida ancorades a una estructura social piramidal. Obra coral amb una trama reeixida que ens permet anar desgranant les relacions que es couen entre els personatges. Testimoniatge singular del procés d’industrialització de Catalunya que ha deixat una empremta inesborrable en el mapa català i en les persones que hi visqueren com la mateixa autora.
Sílvia Alcàntara, Olor de colònia. Barcelona: Edicions del 1984, 2009. 330 p. (Mirmanda; 62). Premi Joaquim Amat-Piniella, 2010.
 Informació complementària a Montserrat Lobato i Just, M. Teresa Miret Solé i Àngels Dalmases, La tradició industrial, bibliografia bàsica. Barcelona: Generalitat de Catalunya; Departament de Cultura, 2014, 28 p.
A continuació capítol 1 Olor de colònia: basada en l’obra “Olor de colònia” de Sílvia Alcàntara. Adaptació televisiva filmada a la colònia Vidal de Puig-Reig i dirigida per Lluís Maria Güell, 2013.

Quina altra obra proposaríeu per fer un itinerari pel Berguedà?