divendres, 20 de novembre del 2015

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui El Pallars Jussà.

El Pallars Jussà a través de Dos taüts negres i dos de blancs de Pep Coll.
A la masia de Laortó de la vall de Carreu hi foren assassinats brutalment els masovers (un matrimoni amb les seves dues filles) l’any 1943. Ni la premsa, ni la ràdio, ni la justícia franquistes es feren ressò d’aquesta matança cruel per tal de donar una bona imatge de l’Espanya d’aquell moment tot i que veïns i altres estadants coneixien els responsables. Pep Coll homenatja aquestes víctimes silenciades i reconstrueix els fets en forma de “novel·la de no ficció” a través de 19 capítols cadascun dels quals correspon a la veu d’un personatge diferent que va proporcionant una nova perspectiva dels esdeveniments. Testimonis directes que l’autor pogué entrevistar o investigar. Obra ben escrita que crea addicció lectora.

Pep Coll, Dos taüts negres i dos de blancs. Barcelona: Proa, 2013. 438 p. (A tot vent; 596). Premi Crexells, 2014. Premio Nacional de la Crítica Literaria 2014.
Més informació sobre l’autor i la novel·la a: LletraA, la literatura catalana a Internet, (UOC)
A continuació vídeo: Pep Coll llegeix un fragment de “Dos taüts negres i dos de blancs” a Escriptors Tv: Pep Coll. VilaWeb, 2013.
Hi ha moltes obres ambientades al Pallars Jussà. Quina altra recomanaríeu?