divendres, 4 de març del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Vallès Occidental


El Vallès Occidental a través de Saló de tardor de Pere Quart.
Joan Oliver, escriptor nascut a Sabadell, i conegut en el camp de la poesia amb el pseudònim de Pere Quart, fou un autor compromès amb el Govern de la Generalitat republicana a través de la Conselleria de Cultura. Les mesures repressives exercides sobre Catalunya pel general Franco l’any 1939 l’obligaren a exiliar-se a França i, més tard, a Xile on escriví i publicà el 1947 aquest poemari. El jo poètic s’endinsa envers aquesta experiència dolorosa en els versos que ocupen les seccions lV, V i l’epíleg: el viatge a bord del “Florida” que el separa del país que estima i el duu cap a l’anorreament, la desfeta de Catalunya, la soledat i la nostàlgia de la terra... I un bri d’esperança pel redreçament del país en el demà teixit de somni, d’enyor i de paraules per tal de sobreviure. Poemes elegíacs d’una veu intensa i potent.

Pere Quart, Saló de tardor. Santiago de Xile: El Pi de les Tres Branques, 1947. 116 p. (El Pi de les Tres Branques (Santiago, Xile); 1)
Informació complementària sobre l’autor i l’obra a: Antoni Dalmases, “Pere Quart, poeta en terra de naufragis”. Ausa, 2000, Vol. 19  n. 144, p. 5-18.

A continuació fragment de la pel·lícula de Pere Portabella on Pere Quart recita “Corrandes d’exili” al festival de Poesia celebrat al Price de Barcelona el 25 de maig de 1970.

Quina altra obra suggeriríeu per fer un itinerari pel Vallès Occidental?