divendres, 25 de març del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Baix Llobregat

 
El Baix Llobregat a través d’ El rellotge del pont d’Esplugues d’Ignasi Riera
Esplugues de Llobregat és l’escenari principal d’aquesta novel·la que transcorre des de 1976 fins a 1982. La Rafaela, la narradora-protagonista, ens explica en primera persona fragments de la seva vida. Mestra de català d’adults coneix l’Arcàdia, la seva veïna d’origen andalús, que assisteix a les seves classes. Estableix unes relacions complexes amb els altres membres de la família nouvinguda. Més endavant, es lliura del tot al ‘Partit’ amb el seu tarannà teixit de dogmatisme i rigidesa ideològica. Afronta tota mena de tripijocs tèrbols d’alguns companys de militància i obté l’escó de diputada a Madrid l’any 1978. El seu compromís posterior amb el moviment feminista capgira els seus esquemes que havia bastit envers l’amor i els sentiments amb l’aflorament de les contradiccions i frustracions personals que  l’abocaran a un tràgic desenllaç. Novel·la amb una fina ironia que mostra el desencís d’algunes lluites polítiques.
Ignasi Riera, El rellotge del pont d’Esplugues. Barcelona: Planeta, 1984. 165 p. (Ramon Llull. Novel·la ; 15). Premi Ramon Llull 1984.
Informació complementària sobre l’autor i l’obra a: “Biografia: Ignasi Riera i Gassiot”, Escriptors en Llengua Catalana.
A continuació vídeo “Ignasi Riera ens explica un conte cada setmana”, 2009

Quina altra obra proposaríeu per fer un itinerari pel Baix Llobregat?