divendres, 22 d’abril del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Pla d'Urgell


El Pla d’Urgell. Bruixa de dol de Maria-Mercè Marçal.

La poeta Maria-Mercè Marçal (1952-1998) visqué la seva infantesa a Ivars d’Urgell. Filla d’una família pagesa s’hi sentí sempre estretament vinculada. Aquest fet deixà algunes empremtes en els seus primers poemaris: la idealització de la infantesa en el món rural, la incorporació d’estrofes i cançons procedents de la cultura popular i l’ús d’un lèxic viu i riquíssim de la parla urgellenca. Bruixa de dol, el segon llibre de l’autora, està estructurat en dues parts. A la primera, el jo líric s’endinsa envers la tristesa de la desfeta del seu matrimoni, la introspecció posterior des de la solitud i la joia d’una nova relació trenada en femení. A la segona, s’adreça a un nosaltres col·lectiu. Identificada amb la figura marginal de la bruixa fa una crida a la solidaritat entre totes les dones per alliberar-se del jou imposat per la societat patriarcal. Recull de cinquanta-nou poemes amb formes estròfiques populars i clàssiques d’una de les veus que ha explorat amb més intensitat i originalitat la identitat femenina.
Maria Mercè Marçal, Bruixa de dol. Sant Boi de Llobregat: Mall, 1979. 92 p. (Llibres del Mall ; 39)
Informació complementària sobre Bruixa de dol a: Francesc Pina, Guia de lectura ‘Bruixa de dol’ de Maria-Mercè Marçal. [Barcelona]: Cruïlla, [2015], 2.
A continuació Maria Mercè Marçal recita el poema “El meu amor sense casa...” del seu llibre Desglaç a l’acte “El Price Dels Poetes: 25 anys” celebrat al Palau de la Música Catalana, el 1995.

Quina altra obra proposaríeu per endinsar-vos pel Pla d’Urgell