divendres, 8 d’abril del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui l'Anoia


L’Anoia a través de Dietari sense dates: reflexions i notes de Josep Romeu i Figueras.

Dietari pòstum que aplega un conjunt d’anotacions disperses on l’autor reflexiona sobre les seves vivències des dels anys vint del segle passat fins al 2004. Un munt de temes hi fan acte de presència: l’evocació de la infantesa i primera joventut a Igualada amb els primers records familiars; l’aprenentatge a l’escola Ateneu Igualadí de la Classe Obrera on hi escriví el primer poema als vuit anys; la relació d’infant amb la veïna del replà que li explicava rondalles, la seva ‘mestra’ de folklore català; l’amor a la llengua catalana l’estudi de la qual el dugué a ésser un investigador infatigable de textos antics i moderns juntament amb la seva dedicació a la poesia i a la crítica literària fins als darrers moments de la seva vida; l’amistat llarga, lleial i compartida amb escriptors (J. Perucho, J.V. Foix...), amb antics deixebles de la Universitat Autònoma de Barcelona i altres lletraferits... Fragments de memòria amb una prosa fluïda que destil·len una gran sensibilitat.
Josep Romeu i Figueras, Dietari sense dates : reflexions i notes. Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008. 238 p. (Biblioteca Serra d’Or ; 403).
Informació ampliada sobre l’autor i l’obra: Miquel Batalla, “Josep Romeu i Figueras” a LletrA, la literatura catalana a Internet (UOC)
Imatge de Josep Romeu i Figueras
Quina altra obra suggeriríeu per fer  un itinerari per l’Anoia?