dissabte, 20 d’octubre del 2007

Martí Gironell

Novel.la que parteix d´un fet històric: la construcció del pont de Besalú a principis del segleXl
"-Déu vos guard, sóc Prim Llombard, mestre d´obres. Fa dies que el comte m´espera. Li voldríeu dir, si us plau, que acabo d'arribar de la Llombardia i que estic a la seva disposició? Era la primavera de l´any 1067 del Senyor. Hi havia poc personal especialitzat i el nombre de bracers i jornalers era més aviat pobre(...) Malgrat la poca professionalitat, eren molt receptius a les ordres del pare d'Ítram i estaven ben organitzats"
"Era una fortalesa inexpugnable. El castell del comte de Besalú tenia diverses funcions: servia de placa militar, exercia com a nucli del domini comtal fent tasques administratives, també com a capital i, a més, tenia un ús senzillament domèstic, d´habitatge dels comtes i els súbdits"
"Us vinc a dir que he descobert que l´aigua del castell està enverinada(...) Hem d'avisar el comte i a tothom"
"Crec que podríem fer servir el camí dels jueus per sortir de Besalú i anar a Girona a demanar ajuda al Summe Pontífex. Així segur que els soldats d'Hug d'Empúries no se n'adonen..."
"Les relacions entre jueus i cristians a Besalú van canviar molt després del setge. I van canviar per a bé. Tant, que les portes que tancaven el call es van desmuntar, el barri es va integrar al conjunt de la ciutat, i el respecte ha estat l'única llei que ha regit durant els últims anys(...) Tant de bo que aquest pont entre les nostres dues comunitats es pogués estendre a altres comunitats en altres punts de la geografia d'aquest país i d'altres"