dimarts, 21 d’octubre del 2014

Yasmina Reza, Feliços els feliços.

Títol suggerent de la darrera novel·la, premi Le Monde 2013, de Yasmina Reza (París, 1959) que homenatja Jorge Luís Borges amb la citació que obre el llibre: “Felices los amados y los amantes y los que pueden prescindir del amor. Felices los felices”. El lectors en llengua catalana la podem llegir mercès a la traducció d’Oriol Sánchez Vaqué.
Novel·la coral on l’autora fa una reflexió pessimista, irònica i amb bocins d’humor envers el món de la parella, una estructura tancada en què sovint cal l’adulteri per fer-la rutllar encara que els resultats esdevinguin també ben decebedors. Cada capítol és un relat independent encapçalat amb el nom i cognom de cada personatge que es complementa amb el següent i, d’aquesta manera, els lectors van confegint i ampliant la trama de la vida i les misèries d’aquests divuit personatges les veus de les quals s’aplegaran al final en motiu de l’enterrament d’un familiar. La família, la solitud, el pas del temps, la mort fan també acte de presència en aquestes pàgines.Amb tot, la vida és breu sembla apuntar Yasmina Reza a través de la veu d’en Lionel que pronuncia aquesta frase clau al meu entendre: “Ser feliç és una disposició. No pots ser feliç en l’amor si no tens una disposició a ser feliç” (pàg.141) L’autora també remarca que aquells que prescindeixen de l’amor poden també ser feliços com diu el títol perquè sovint les imposicions socials que apunten a la realització a través d’aquesta via mena les persones cap a la infelicitat.
Novel·la recomanable i molt potent que no us deixarà indiferents.
“Observant als quadres aquells personatges arran de paret amb roba fosca, els éssers cruels i malfactors d’èpoques antigues, caminant encorbats cap a no se sap on, em vaig dir, en què es converteixen les ànimes dolentes? Han desaparegut de tots els llibres, amb total impunitat? Vaig pensar en l’Ernest. L’Ernest Blot, el meu marit, és igual que aquelles ombres del vespre. Murri, mentider, despietat. Jo mateixa dec ser recargolada per haver volgut ser estimada per aquest home. Les dones són seduïdes pels homes horrorosos, perquè els homes horrorosos es presenten disfressats com en un ball de màscares” (pàg.156)