divendres, 15 de gener del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui El Vallès Oriental

El Vallès Oriental a través d’Els sots feréstecs de Raimon Casellas.
A començaments del segle passat, mossèn Llàtzer, un capellà provinent de la ciutat, va ser desterrat a la parròquia de Sant Pau de Montmany a causa del seu interès per recuperar un filòsof heterodox de l’església. Feia temps que a Montmany estaven sense rector. Reconstrueix amb entusiasme l’edifici religiós malmès. Intenta tot seguit alliberar els veïns pagesos de la contrada de la seva passivitat i ignorància amb una actitud vital i enèrgica per tal d’elevar-los espiritualment. La seva actitud reformadora i incansable topa amb l’hostilitat dels habitants que segueixen els dictats d’una tradició i rutines mai qüestionades. Reaccionen amb l’engany, la burla, l’escarni abocant-lo a un tràgic final amb un efecte impactant al lector. Novel·la inspirada en un cas real. Un relat intens, simbòlic i suggerent.

Raymon Casellas, Els Sots feréstechs, Barcelona: Llibreria de Francisco Puig, 1901. 300p. (Tobella & Costa).
Iformació complementària a Eva Bosch, “Els sots feréstecs de Raimon Casellas, ara en anglès”, Núvol: el digital de cultura. Punt de llibre, 12 de gener 2016.
A continuació vídeo realitzat per Eva Bosch que reprodueix la lectura del capítol ll de la novel·la a càrrec de Mercè Masnou, 2014.

Quina altra obra suggeriríeu per fer un viatge pel Vallès Oriental?