divendres, 15 d’abril del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Baix Empordà


El Baix Empordà a través de Solitud de Víctor Català

La muntanya de Santa Caterina, entre l’Escala i Torroella de Montgrí, és l’escenari principal on es desenvolupa l’acció de la novel·la. A les primeries del segle passat la Mila, provinent de la plana, s’acaba de casar amb en Matias. El seu home ha d’exercir d’ermità al santuari de Sant Ponç. Pugen plegats. Ella, a contracor. Un cop aposentada s’adona de dos fets: la indolència del seu marit per exercir el seu ofici i la seva manca de desig sexual per assolir la maternitat que desitja. La bona acollida del pastor Gaietà, les nombroses excursions pels paratges veïns, les rondalles que li va explicant, l’atmosfera càlida que es va creant ajuden la protagonista a establir una bona relació amb l’entorn i a foragitar els seus neguits. Ell intentarà protegir-la de l’Ànima, el personatge més maligne de la contrada, més endavant company inseparable del seu home. Amb sentiments confusos envers en Gaietà, s’haurà d’afrontar tota sola amb tres episodis degradants que l’abocaran a una decisió madurada final. Caterina Albert s’endinsa magistralment en la psicologia femenina a través del llenguatge i dels símbols dins un marc rural.
Víctor Català, Solitut. Barcelona:Joventut, 1905. 364 p.
Informació ampliada sobre l’autora i l’obra a: Jordi Castellanos, “Solitud (1905)”, Visat: la revista digital de literatura i traducció del Pen Català, 2009, núm.7.
A continuació primera escena del film Solitud dirigit per Romà Guardiet (1991) que reprodueix el primer capítol de la novel·la homónima.

Quina altra obra proposaríeu per fer un itinerari pel Baix Empordà?