divendres, 2 d’octubre del 2015

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Solsonès

 
El Solsonès a través de La tragèdia de cal Pere Llarg d’Eduard Girbal i Jaume.
L’espai de l’acció es desenvolupa a la masia de cal Pere Llarg, avui cal Pere, a Salo, veïnat de Sant Mateu de Bages i a Solsona a la primeria del segle XX. El matrimoni per conveniència d’en Peret amb la Custòdia, una jove òrfena  de Solsona amb un bon patrimoni, esdevindrà un problema. La protagonista, una dona esbojarrada i plena de vitalitat dita la Pere Llarga, somia la llibertat. Es rebel·larà contra aquest món tancat en què només els diners són la clau per viure. El preu que haurà de pagar és la solitud. Una tragèdia rural que ens fa plorar de riure des de la primera fins a l’última pàgina amb la complicitat del narrador omniscient que dialoga sovint amb els lectors a través d’un llenguatge viu i col·loquial d’una gran riquesa.

Eduard Girbal Jaume, La Tragedia de c'al Pere Llarch: ayguafort. Barcelona: Ilustració Catalana,1923. 402p. (L'Agre de la terra; 3)
Informació complementària a la Revista de Girona F. núm. 241, març-abril, 2007. A continuació vídeo dirigit per Enric Gomà el 2013 sobre Eduard Girbal i La Tragèdia de cal Pere Llarg.

Quina altra obra proposaríeu per fer un nou itinerari pel Solsonès?