divendres, 26 de febrer del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Baix Camp

 
El Baix Camp a través de Les Històries naturals de Joan Perucho
Antoni de Montpalau, un jove científic barceloní, culte, refinat i liberal, emprén un viatge al segle XlX a Pratdip per capturar un vampir. Es tracta d’Onofre de Dip, antic cavaller de Jaume l i senyor d’aquesta contrada, que s’enamorà de la duquessa magiar Meczyr la qual li inoculà aquesta condició. Convertit ara en el guerriller Mussol, ataca Ramon Cabrera, capitost de les forces carlines al final de la primera guerra (1840) per tal d’usurpar-li el poder. Montpalau en aquest llarg periple (Pratdip, Gandesa, Berga, Morella...) a la recerca del ‘No-Mort’ viurà experiències insòlites: la crueltat del conflicte bèl·lic entre liberals i carlins, l’amor, el servei desinteressat envers els altres, i episodis inexplicables (ombres estranyes, el país de les puces enormes letals, bolets gegants...) que qüestionaran la seva concepció racionalista del món i l’humanitzaran. Novel·la amb elements fantàstics i meravellosos, una abundor de citacions erudites i grans dosis d’humor.
Joan Perucho, Les Històries naturals. Barcelona: Destino, 1960. 220 p. (El Dofí-Destino).
Informació complementària sobre la novel·la a: Julià Guillamon, “
Les Històries naturals: fantasia i política”, dins Joan Perucho, Les Històries naturals. Barcelona: Edicions 62, 2011, p. 9-37.
A continuació reportatge filmat “Joan Perucho segons Julià Guillamon” a TV3-Tria 33, 2015

Quina altra obra recomanaríeu per fer un itinerari pel Baix Camp?

divendres, 19 de febrer del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui El Moianès.


El Moianès a través de Com un foc invisible... Antologia poètica de Màrius Torres.
El metge i poeta lleidatà Màrius Torres sojornà al sanatori de Puig d’Olena quan tenia vint-i-cinc anys a causa d’una tuberculosi pulmonar des del desembre de 1935 fins a la seva mort al 1942. Durant aquests set anys d’aïllament forçós en què hi féu estada escriví el gruix més important de la seva obra poètica formada per més d’un centenar de poemes vint-i-sis dels quals els podem llegir en aquesta acurada antologia. L’enfrontament amb la mort i el desig de sobreviure, la soledat, la natura i el pas del temps a través del cicle de les estacions, l’amistat i l’amor, la guerra civil, el món de les Arts (la Música i la Literatura) i una profunda espiritualitat constitueixen el nucli temàtic d’aquesta selecció. El jo líric amb un to intimista ens comunica un ventall de sensacions i emocions a través de variades formes estròfiques amb imatges suggerents i singulars amarades de bellesa.
 
Màrius Torres, Com un foc invisible... Antologia poètica. Barcelona: Educaula, 2009. 141 p. (Educació 62 ; 50).
Informació ampliada sobre Màrius Torres i la seva obra a: Margarida Prats Ripoll, “Màrius Torres: la poesia com a destí (Notes sobre la formació del poeta líric)”. Llengua i Literatura, 1994, n. 6, p. 90-132.
A continuació filmació que reprodueix Cançó a Mahalta. Poema de Màrius Torres musicat per Lluís Llach. Realització Francina Gili, 2011.

Quina altra obra suggeriríeu per fer un itinerari pel Moianès?

divendres, 12 de febrer del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui La Selva.

La Selva a través de Marines i boscatges de Joaquim Ruyra.
Aplec de quinze narracions onze de les quals estan ambientades a Blanes i la seva costa, i les quatre restants a la boscúria de les muntanyes de la Selva a la dècada dels anys vuitanta del segle XlX. A Marines el mar és l’espai en què es mouen els personatges, l’estat del qual influeix en les seves vides. L’aspecte encalmat i plàcid desvetlla el desig del narrador i altres vailets a fer rodó de l’escola gaudint de la llibertat amb els pescadors a “Una tarda per mar. Els meteors esglaien la població que temen que els set llaguts de sardinals no arribin a bon port a “Mànigues marines”. La tempesta i la lluita heroica dels mariners a bord per tal de salvar-se a “El rem de trenta-quatre”. A Boscatges, l’escriptor inclou el misteriós, el fantàstic que materialitza les il·lusions i les pors dels protagonistes Relats intensos amb minucioses descripcions realitzades amb un extraordinari domini del llenguatge.
Joaquim Ruyra, Marines i boscatjes: aplech de narracions. Barcelona: Joventut, 1903. 345 p. (Biblioteca Joventut)
Informació complementària sobre l’obra a Toni Sala, “Lectura de Ruyra”, dins  Joaquim Ruyra, Narracions. Barcelona: Ed. 62, (Labutxaca. Narrativa), 2011.
A continuació única filmació on apareix Joaquim Ruyra rodada en motiu de la primera vegada que es va dur al Vilar el rem de 34: Blanes, 27 de febrer 1934: Pel·lícula amb Joaquim Ruyra. Televisioblanes, 2015.

Quina altra obra proposaríeu per fer un viatge per la comarca de la Selva?

divendres, 5 de febrer del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Segrià.

El Segrià a través de La pell de la frontera de Francesc Serés.
La immigració africana i de l’Europa de l’est en l’àmbit territorial del Segrià i la Franja és la protagonista principal d’aquests catorze episodis que transcorren entre els anys 2003 i 2013. Històries diverses i complexes de persones senzilles que han vingut a treballar que malviuen a la intempèrie, voltats de filferros, matalassos per terra, parets caigudes enmig de plàstics que reflecteixen la inseguretat d’aquest col·lectiu. L’autor reflexiona dient-nos que la distància entre ells i nosaltres arran de la crisi econòmica és mínima Demà podem ser nosaltres. Obra testimonial al llindar entre la narració i el periodisme en què Francesc Serés intenta amb claredat, sensibilitat i sense sentimentalisme de cap mena entendre la història dels altres i la pròpia en l’indret on va néixer i créixer: un paisatge totalment transformat.
Francesc Serés, La pell de la frontera. Barcelona: Quaderns Crema, 2014. 309 p. (D’un dia a l’altre; 42). Premi Crítica Serra d’Or de narració 2015.
Informació complementària sobre la novel·la a: ”La clamor de Francesc Serés: de pells, de fronteres... “ dins Biblioteca Joan Triadú, 2015.
A continuació vídeo on Francesc Serés presentaLa pell de la frontera’, Núvol el digital de cultura, 2014.
 
 

Quina altra obra triaríeu per fer el viatge pel Segrià?