divendres, 12 de febrer del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui La Selva.

La Selva a través de Marines i boscatges de Joaquim Ruyra.
Aplec de quinze narracions onze de les quals estan ambientades a Blanes i la seva costa, i les quatre restants a la boscúria de les muntanyes de la Selva a la dècada dels anys vuitanta del segle XlX. A Marines el mar és l’espai en què es mouen els personatges, l’estat del qual influeix en les seves vides. L’aspecte encalmat i plàcid desvetlla el desig del narrador i altres vailets a fer rodó de l’escola gaudint de la llibertat amb els pescadors a “Una tarda per mar. Els meteors esglaien la població que temen que els set llaguts de sardinals no arribin a bon port a “Mànigues marines”. La tempesta i la lluita heroica dels mariners a bord per tal de salvar-se a “El rem de trenta-quatre”. A Boscatges, l’escriptor inclou el misteriós, el fantàstic que materialitza les il·lusions i les pors dels protagonistes Relats intensos amb minucioses descripcions realitzades amb un extraordinari domini del llenguatge.
Joaquim Ruyra, Marines i boscatjes: aplech de narracions. Barcelona: Joventut, 1903. 345 p. (Biblioteca Joventut)
Informació complementària sobre l’obra a Toni Sala, “Lectura de Ruyra”, dins  Joaquim Ruyra, Narracions. Barcelona: Ed. 62, (Labutxaca. Narrativa), 2011.
A continuació única filmació on apareix Joaquim Ruyra rodada en motiu de la primera vegada que es va dur al Vilar el rem de 34: Blanes, 27 de febrer 1934: Pel·lícula amb Joaquim Ruyra. Televisioblanes, 2015.

Quina altra obra proposaríeu per fer un viatge per la comarca de la Selva?