divendres, 27 de maig del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui l'Alta Ribagorça.

 
Viatge a l’Alta Ribagorça a través d’El País dels crepuscles de Sebastià Benassar
A l’hivern de 2009 el comissari Jaume Fuster es desplaça des de Barcelona fins al Pont de Suert per impartir un curs de formació als Mossos d’Esquadra desplegats a la comarca de l’Alta Ribagorça. Un cop aposentat una patrulla d’agents l’informa que dos pastors de Durro han trobat un cadàver, assassinat d’una manera violenta, a l’ermita romànica de Sant Quiric. El comissari juntament amb els policies intenten trobar la pista d’aquest crim i la tirallonga de morts trobats més tard a les esglésies romàniques de la Vall de Boí. La Irene, una estudiant d’Història de l’Art que treballa al Patrimoni Romànic de Boí, obrirà una escletxa a la investigació que serà decisiva per resoldre el cas. Els explicarà la simbologia d’algunes pintures romàniques i la llegenda medieval del mal cavaller Hug Roger. La reinterpretació d’aquest passat teixit d’antigues supersticions arrelades a la contrada i la connexió amb el present ajudaran a entendre els conflictes interns que han portat a l’assassí a voler acabar amb tantes vides. Novel·la d’intriga amb uns diàlegs àgils que ens atrapa des de la primera página.
Sebastià Benassar, El País dels crepuscles. Barcelona: Alrevés, 2013. 203 p. (Crims.cat; 6.
 Informació ampliada a: Manel Haro, “Sebastià Benassar: “Barcelona està començant a ser inhòspita per als barcelonins”, Llegir en cas d’incendi,  2013.
A continuació vídeo sobre la novel·la “El País dels crepuscles”. Presentació a càrrec d’Antònia Oliver dins del marc de la lV EDICIÓ EL MÉS NEGRE DE BORN. Barcelona, 2013.

Quina altra obra proposaríeu per fer un itinerari per l’Alta Ribagorça?