divendres, 10 de juny del 2016

Viatge literari per les comarques de Catalunya: avui el Baix Penedès

Viatge al Baix Penedès a través de Pau Casals: dades biogràfiques inèdites, cartes íntimes i records viscuts d’Enric Casals
Biografia de Pau Casals (El Vendrell 1876 - San Juan de Puerto Rico, 1973) escrita pel seu germà Enric, violinista, compositor i director d’orquestra. Comença amb l’evocació de la infantesa al Vendrell amb el guiatge musical del pare, organista i el seu professor de piano; l’aprenentatge amb Josep García, el primer i únic mestre de violoncel d’aquesta localitat; l’estimul de la mare que l’encoratjà als dotze anys a l’estudi d’aquest instrument a l’Escola Municipal de Barcelona; els estius fins al 1937 a la casa de la platja de Sant Salvador on els vendrellencs anaven a prendre banys; l’èxit com a concertista a Catalunya i arreu del món. Més endavant, l’autor s’endinsa en els temps dramàtics de la guerra civil espanyola i les seves conseqüències: el primer exili a Prada de Conflent, l’inici de la composició d’El Pessebre (1944) i el seu assentament a San Juan de Puerto Rico, terra natal de la mare, a partir de 1956. A l’ última part del llibre destaca l’estrena el 1971 de l’Himne de les Nacions Unides a Nova York on interpretà també El cant dels ocells, i pronuncià un breu parlament evocant el paper de Catalunya en la lluita per la pau universal. Biografia amb cartes inèdites i nombroses il·lustracions que ens apropa a aquest gran músic vendrellenc i universal.
Enric Casals, Pau Casals: dades biogràfiques inèdites, cartes íntimes i records viscuts. Barcelona: Pòrtic, 1979. 341 p. (Memòries; 26).
Informació complementària sobre l’autor al document: Cessió del fons Enric Casals Defilló. Barcelona: Arxiu Nacional de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat, 2011.
A continuació filmació “Pau Casals Museu-Casa”, Fundació Pau Casals, 2015.

Quina altra obra suggeriríeu per fer un itinerari al Baix Penedès?